Carlsberg i Dunđerski Fondacija osnovana je 2015. godine sa ciljem da nastavi tradiciju koju je Jakob C. Jakobsen započeo davne 1876. godine, stvarajući prvu Carlsberg Fondaciju i poveže tradiciju Lazara Dunđerskog koji je u srpskoj istoriji ostao poznat kao veliki dobrotvor i zaštitnik dece i omladine.

 

Cilj prve Carlsberg Fondacije bio je da pomaže laboratorijama Carlsberg pivare i pruža podršku naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, matematike, filozofije, humanističkih i društvenih nauka, dok je Lazar Dunđerski pretežno ulagao u mlade talente i obrazovanje dece i mladih.

Kroz spajanje ciljeva i vrednosti naših osnivača, kompanija Carlsberg i Fondacija Carlsberg i Dunđerski ostvaruju svoju misiju da neguju istoriju koja nas je izgradila i oblikovala, a istovremeno ulažu u budućnost generacija koje dolaze. Osnivač pivare i kompanije Carlsberg, Jakob C. Jakobsen, je svoju viziju ulaganja u nauku i kulturu realizovao kroz Fondaciju sa sedištem u Kopenhagenu, dok je sa druge strane, a otprilike u isto vreme u Srbiji, Lazar Dunđerski, naslednik najimućnije i najuglednije porodice u Bačkoj, pomagao izgradnju obrazovnih ustanova, bolnica i ulagao u mlade talente.

Carlsberg i Dunđerski Fondacija spojila je u jednu ideje dva velika evropska dobročinitelja i pivara. Tradiciju ulaganja u nauku u istoriju kompanije Carlsberg utkao je njen osnivač Jakob C. Jakobsen, dok je patriotska ljubav Lazara Dunđerskog i dobročinstvo usmereno ka mladim talentima nastavilo da živi kroz zaostavštinu i priču o porodici Dunđerski i pivaru.

Fondacija Carlsberg i Dunđerski na najbolji način spaja ideje osnivača kompanije Carlsberg i ovog velikog srpskog veleposednika, kojima je zajednička, osim ljubavi prema pivu i posvećenost plemenitim idejama i dobročinstvu.