Carlsberg i Dunđerski Fondacija pomogla studentima da odu na međunarodno takmičenje iz robotike

Carlsberg i Dunđerski Fondacija donirala je 400.000 dinara studentima Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kako bi im pomogla da otputuju na Eurobot, međunarodno takmičenje studenata iz domena robotike. Ovogodišnje nadmetanje se održava 11. i 12. juna u Parizu. Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakteristikama. Sudijski komitet Eurobot-a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe tokom naredne godine treba da realizuju robote.

Tri ekipe Fakulteta tehničkih nauka pozvane su da učestvuju na evropskom takmičenju robotike Eurobot u Francuskoj, ali je za put bilo potrebno skupiti 3.000 evra. Studenti i profesori su se potrudili da sami prikupe novac. Uz pomoć sponzorstava i donacija i poslednjih 400.000 dinara koji su nedostajali, a koje je uplatila Carlsberg i Dunđerski Fondacija, za 34 studenta je definitivno omogućeno da učestvuju na takmičenju.

Takmičenje se svake godine održava u drugoj zemlji, 2010. godine bilo je održano u Švajcarskoj, 2011. u Rusiji, 2012. i 2013. u Francuskoj, godinu dana kasnije u Nemačkoj i prošle godine u Švajcarskoj.